Ma koliko sreće ili talenta za negiranje stvarnosti imali, za sve nas kad-tad u životu dođe neminovni trenutak: suočavanje sa nepobedivom zveri stoglave birokratije. Bilo da otvarate firmu, obnavljate dozvolu boravka ili vadite dokumenta, ta gulikoža vas zlokobno vreba, spremna da vas proždere, sažvaće i ispljucne u komadićima.

Kada se nađete pred ulaskom u njenu pećinu znajte da je pred vama mračni lavirint pun osušenih kostura po ćoškovima, u kome su mnogi nestali bez glasa. Ali ako baš morate da se suočite sa nekom javnom službom – a ne želite da ostavite kosti i zdrav razum u njenoj čekaonici – pažljivo pročitajte i sledite instrukcije koje slede. Možda i preživite.

1. Uvek budite jedan korak ispred njih 

Kada krenete u ovu neravnomernu bitku, ne vrede vam zdrava logika, poznavanje zakona ni igra po pravilima. Jedino što vam može spasiti glavu je da budete spremni na sve. Pripremite i ne ispuštajte iz ruku arhiv sa svom mogućom dokumentacijom vašeg životopisa. Tako se potrudite da imate uverenje da ste ljudsko biće, vaše porodično stablo uz overen rodoslov i skorašnji DNA test. Naravno uvek vas mogu iznenaditi i tražiti formular štampan na egipatskom papirusu, izjavu koja potvrđuje vašu podobnost potpisanu od vaše vaspitačice ili sertifikat o postojanju.

2. Kopije kopija od kopija 

Ma koliko mislili da ste se dobro pripremili, ne zavaravajte se da će to biti dovoljno. Ni u kom slučaju niste bezbedni ako imate sva tražena i gore pomenuta dokumenta. Nije dovoljno ni da imate njihove kopije. O ne, već u svakom trenutku morate biti spremni da hitro predate na zahtev ljutom šalteru i kopije kopija od priloženih kopija. Svaki dokument mora imati kopiju, svaka kopija mora imati kopiju, a svaka kopija kopije mora imati svoju kopiju. U suprotnom, ostaćete zauvek zarobljeni u hodnicima i redovima činovništava i fotokopirnica, sve dok ne izgubite orijentaciju i zdrav razum.

3. Očekujte neočekivano

Ne oslanjajte se na razboritost, ne dopustite da vas išta iznenadi i očekujte neočekivano. Na primer, može vam biti zatraženo da, da biste zadovoljili propis znan samo astrolozima i vidovnjacima, na licu mesta otplešete završnu scenu baleta Labudovo jezero. U tom slučaju morate odmah izvaditi iz torbe kostim i baletanke i izvesti predstavu vašeg života. Budite pripravni da, sve i da vaš crni labud bude dostojan Boljšoj teatra, vam može zatrebati i svedočanstvo o primerenom vladanju iz četvrtog razreda, uz metričku studiju lučnog stepena vaših obrva.

4. Mirni kao kristal 

Pre suočavanja, morate se pripremiti temeljno za teški izazov. Počnite par meseci unapred sa časovima porođajnog disanja, intenzivnim aerobnim vežbama i unakrsnim triatlon treningom. U poslednjoj nedelji dodajte i ispijanje boce vina sedam uzastopnih večeri, časove pilatesa, vežbe zena i svakodnevni mentalni trening po Silva metodi. Ako imate sa kim izbacite što više telesnih tečnosti – cilj je da upražnjavate što više aktivnosti koje će vam usisati životnu energiju, smiriti živce i ostaviti vas mirne kao kristal. To je jedini način da ostanete prisebni i razboriti u velikoj makljaži koja vam sleduje.

5. Ni po koju cenu ne radite ovo 

Ma šta da radite, ni po koju cenu, ali ni po koju cenu ne pokazujte slabost. Štagod da vam opaki šalter kaže, zatraži ili naredi, ostanite nedokučivo bezizražajni. Ne trepćite, ne trzajte se, ne ispoljavajte emocije i nikako ne pokazujte strah. Kao kada se suočavate sa čoporom divljih pasa čije zube hoćete da izbegnete, morate biti čvsti i nepomični. Iako se u sebi tresete kao prut, pravite ste da ste stameni i nepoljuljani, inače ste izgubljeni. I molim vas, nikada, ali nikada ne molite. Začas ćete biti poslati u Dimitrovgrad po dodatna dokumenta.

Čak i ako poslušate ove savete, ne mogu vam garantovati da ćete izaći iz utrobe zveri u komadu i uspešno obavljenog zadatka. Kao sa prirodnim nepogodama, ni sa birokratijom se nikada ne zna gde i kako će ispoljiti svoju razornu moć.

Zlu ne trebalo, potrudite se da imate sa sobom i par dodatnih pomagala: sertifikat koji potvrđuje da ste vi zapravo vi, krilo slepog miša, svetu vodicu i vrapčevu krestu. Vrapci nemaju krestu? U tom slučaju pripremite uverenje koje potvrđuje da vrsta Passer domesticus nema krestu. Uverenje naravno mora biti overeno od nadležne službe Striborove šume. Ne postoji takva služba? Ni takva šuma? Molim vas da obezbedite uverenje o njihovom nepostojanju.

Šta ste vi mislili, da će vam tek tako poverovati na reč?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Category

Satira

Tags

, , , ,