Mito u biznisu

Konkurentna privreda podrazumeva poslovanje preduzeća koja oštricu svoje konkurentnosti bruse profesionalnošću, razvojem i inovativnošću. Konkurentno tržište podrazumeva privrednu arenu u kojoj se u okvirima uređenih pravila različita preduzeća takmiče za prevlast.

Međutim, u nekim slučajevima univerzalna pravila poslovanja bivaju zamršena u gordijski čvor neodređenosti, koji umesto mača Aleksandra Makedonskog jedino može preseći diskretna koverta. U takvim slučajevima, karakteristike koje su potrebne za uspeh na zdravom tržištu – kontinuiran kvalitet proizvoda i usluga, inovacija i ulaganje u razvoj – bivaju poništene metodama trange-frange menadžera, koji mutnim transakcijama iza zatvorenih vrata vraćaju poslovanje u srednji vek.

Preduzećima koja koriste ovakve metode rukovode mlitave mutivode, koji sasvim izvesno znaju da u legitimnoj tržišnoj utakmici ne bi imali nikakvih šansi. U nedostatku konkurentnih prednosti, jedina strategija koju mogu da osmisle je rovarenje po mulju svojih kafansko-klupskih (ili ako imaju sreće političkih) poznanstava.

I tako dok vi ulažete dragocene resurse na analizu potreba potencijalnog klijenta, bavite se organizacijom savršenog lanca snabdevanja i građenjem kulture uslužnosti u preduzeću, vaš konkurent će pozvati Generalnog (ili drugu osobu na ključnoj poziciji donosioca odluka) na utakmicu ili u prive klub, i za par minuta u VIP loži će zapečatiti posao.

Nema tendera. Nema brifa. Nema obrazloženja.

Samo neprimetan mig okom, značajan smešak i diskretna razmena koverte.

Tako poslovne hijene preko noći mutiraju u samoklonirane kvazi lavove.

Na sreću, ove metode ne prolaze svuda i obično su zaista ozbiljni igrači i dugoročni lideri preduzeća čije se rukovodstvo vodi jasnim pravilima poslovne utakmice: kvalitet i konkurentnost su glavni parametri za odabir saradnika, a relacija ponude i potražnje određuje sve ostale relacije. Njih lako možete naći u vrhu svojih branši – gde će i ostati.

Korupcija u poslovanju je izuzetno maliciozna po poslovno i društveno okruženje, rad zdravih preduzeća i razvoj inovativnosti. Osim toga, protivzakonita je i vrši se na teret društva. Potrošači ne dobijaju najkvalitetnije proizvode po najkonkurentnijim cenama, koči se razvoj preduzetništva, a poslovanje se odvija u mutnim vodama zakukuljenih i zamumuljenih pravila.

Sa oslobađanjem tržišta, dolaskom novih igrača i pooštravanjem tržišne utakmice, konkurentnost je stigla u Srbiju. Vremena se menjaju i savremeno poslovno okruženje donosi nova pravila igre u kojima nema mesta za kafanske dilove i smutljivo mešetarenje.

Kovertodavaoci i kovertoprimaoci su dovoljno dugo parazitirali na grbači društva i došlo je vreme kada će ih tržišni organizam sam po sebi odstraniti. Njihovim odlaskom će se otvoriti prostor za stupanje na scenu nove generacije preduzetnika i preduzeća, čije rukovodstvo ima čiste ruke a računovodstvo čiste knjige.

Nije isključeno da tokom vremena ova promena u poslovnom okruženju prelije svoj pozitivan uticaj i na ostatak društva, gde kroz jačanje konkurentnosti domaćih preduzeća može doprineti oporavku realne ekonomije.

Krajnje je vreme da se poslovna zona sumraka transformiše u transparentnu poslovnu lokomotivu koja će izvući privrednu zaglibljenost iz apatije i dopustiti ogromnom potencijalu koji se krije među našim profesionalcima iz svih branši da se već jednom razvije.

* * *

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Category

Nemiri

Tags

, , , , , , , ,