Izmišljologija

Pseudofilološka, kvazilingvistička i neleksikološka disciplina, čiji su koreni u imaginarnom i metaforičkom. Bavi se izmišljanjem novih reči, po mišljenju začetnice neophodnih da bi se opisali zagonetni fenomeni i pojave savremenog doba. Nove reči će biti objavljivane po njihovom izlasku iz sveta ideja, tako da molim sve simpatizere izmišljologije da budu strpljivi i oproste tankoću dostupnog materijala.

Pozivam sve novorečotvorce da šalju svoje predloge.

Rečnik izmišljologije

* * *

Sudobolja: ž. a) situacija koja se odvija svakodnevno u većini domova, kada ukućani vode bitku oko toga ko će oprati sudove; b) stanje od kojeg oboljevaju pošteni građani kada im u poštanskom sandučetu osvane plava koverta;

Nove reči izmišljanje

*

Dremokratija: ž. politički poredak u kojem pozicije moći drže lažnjaci od ljudi i diploma, kvalifikovani za zauzimanje raznih poza prilikom fotografisanja i čitanje govora (i to bez zamuckivanja molim!), koje je neko drugi smislio i napisao. Profesionalne veštine koje ih odlikuju su: 1) zamazivanje očiju i davanje izjava u kojima ističu i podvlače – ali ništa ne kažu, i 2) to što umeju da izgledaju kao da razmišljaju o nečem važnom, dok ih more sumnje da li im se nova kravata zaista slaže sa tenom. Za to vreme, narod se bavi vanzemaljcima nad Avalom, teniskom rang listom, i dokazivanjem da je HARP odgovoran za vremenske neprilike u Srbiji (a i za to što piju koka-kolu, teško se ujutru bude i pate od opstipacije).

IZMISLJOLOGIJA-BANER-DremokratijaPrva upotreba reči „Dremokratija“ je locirana u aforizmu satiričnog lista „Zvono“, koji je izlazio početkom dvadesetog veka: „Od kako je u Srbiju došao Kralj Petar, u njoj vlada dremokratija”.

*

Pravopisoslavci: mn. osobe sa čvrstom verom u pravila i izrazitom netrpeljivošću prema jezičkom slobodoumlju. Njihova Biblija je „Pravopis srpskoga jezika“, sa kojom žele da vas opauče po glavi svaki put kada napišete „kapućino“ umesto „kapučino“ – kao što to pravopisna norma nalaže. Komentar po kome ćete ih prepoznati je: „To se učilo u trećem razredu“.

Nove reči

Join the conversation! 3 Comments

 1. POHVALA ZA NOVI DIZAJN
  Da li se ovo desila neka magija na mome kompjuteru ili dugo nisam posećivao i otvarao drage stranice. Kako bilo da bilo – sve pohvale za novi izgled Bloga (kako bi se starinski reklo, za re-dizajn). Baš si obogatila svoj blog, i dizajnerski i toplo. Sve je nekako tu, na “dohvat” pogleda. Kao da i tvoje priče deluju drugačije, jednostavno izviruju i zovu – pročitaj me.
  Eto koliko znači promena, ali na bolje. Sve teče!
  Do sledeće prilike.
  Dušan

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.