Istraživanje obala Atine

Pozivam vas da mi se pridružite u azurnoj avanturi otkrivanja novog lica helenske prestonice. Na tom putu miris naše jutarnje kafe izmešaće se sa mirisom pučine, prošetaćemo korzom uz more u senci palmi, zablesnuće nas polirani sjaj Glifade; igraćemo odbojku na pesku, okupaćemo se u skrivenoj uvali sa ostrvskim šmekom i posetićemo najlepše plaže Atine. A rastaćemo se uz čarobni zalazak sunca na Velikoj krabi u Vuljagmeni, uz dogovor o nastavku istraživanja obale poluostrva Atike. 

Putopis južne Atine

Atina, Grčka, Mapa obale

Mapa obale Atine

Nekada sam mislila da je Atina samo prolazna međustanica na putu za grčka ostrva, čija su jedina atrakcija spomenici antike. Onda sam upoznala južna predgrađa moderne Atine, i otkrila zašto vredi produžiti boravak u grčkoj prestonici i nakon divljenja Partenonu i Propilejama.

Gradska obala koja se pruža delom saronskog zaliva je vibrantna mešavina kosmopolitske živosti, prirodnih lepota i azurnih prizora, za koje sam mislila da se mogu pronaći samo na ostrvima.

Bilo od starog dela Atine sa „Monastirakija“ ili „Plake“, ili od glavnog trga „Sintagma“ – javnim prevozom se od centra do obale stiže za pola sata. Zbijenost velegrada tada ustupa mesto otvorenom horizontu i akvamarinskim prizorima.

Celim putem blistave obale vodiće nas Posejdonov bulevar, na kome počinjemo obilazak atinske rivijere pune skrivenih draži.

Paljo Faliro (Παλαιό Φάληρο)

Atina, Paljo Faliro, More

Šetalište uz more u Marini Flisvos, Palaio Faliro

U ovom šarmantnom priobalnom predgrađu je u antičkom dobu bila smeštena prva atinska luka. Danas je ono urbana sredina čiju liniju obale prati živopisni korzo oivičen palmama, savršen za osvežavajuću popodnevnu šetnju na morskom povetarcu. Tu se može odigrati i partija šaha na otvorenom, na uzidanom polju sa figurama veličine zrelih lubenica.

Paljo Faliro ima jedinstvenu atrakciju – ljupku i elegantnu „Flisvos marinu”, posebnu po tome što jedina u Grčkoj ispunjava najviše nautičke standarde i nosi prestižni rejting „pet zlatnih sidara”. Besprekorno uređena, osim što je pristanište za superjahte iz celog sveta, Flisvos marina ima široko šetalište uz more, trendi kafiće i restorane, opuštene kafe-baštice na dokovima i šarmantne radnjice. Iako ćete van marine videti entuzijaziste koji se kupaju, što se dalje odmiče obalom voda je sve čistija i mogu se naći bolja mesta za kupanje.

Atina, Marina Flisvos, Palaio Faliro

Pogled na more i na Pirej u pozadini iz Marine Flisvos, Palaio Faliro

Paljo Faliro i njegova Flisvos Marina su idealna lokacija za lagani početak dana na grčki način, gde se miris jutarnje kafe meša sa mirisom pučine.

Alimos (Άλιμος)

Atina, Alimos, More, Plaža

Alimos organizovana plaža

U klasično doba riblje seoce na periferiji polisa, Alimos je danas razvijeno predgrađe modernog velegrada. Kao i Paljo Faliro, i Alimos ima bogatu ponudu hotela koji pružaju nagoveštaj ostrvskog leta u milionskom gradu. Ovde su smeštene prve organizovane plaže, koje su – iako naplaćuju ulaz – uvek krcate. Osim kupanja, njihovim posetiocima su na raspolaganju odbojka na pesku i druge sportske aktivnosti, kantine, restorani i bič barovi. Ovakve plaže su čiste, lepo uređene i imaju svojih pogodnosti, tako da su pravi izbor za aktivne posetioce koji žele dešavanja i sadržaje. Nisu za one koji žele da se opuste jer gusto zbijene ležaljke bruje od temperamenta i vreve.

Alimos, Atina, Plaža, More

Alimos slobodna plaža

Od centra Atine se skoro proširenom metro linijom do Alimosa sada stiže za dvadesetak bešumnih minuta. A iz njegove marine „Kalamaki Alimos”, koja je jedna od većih u Grčkoj, možete se otisnuti nekim od usidrenih čarter jedrenjaka u pustolovinu plovidbe Egejom.

Eliniko (Ελληνικό)

Eliniko, Atina, Plaža, More

Eliniko plaža

Oblast u kojoj je bio stari atinski aerodrom, Eliniko već više od decenije čeka preko potreban preobražaj. Ogromne neiskorišćene površine na dah od morske obale godinama iščekuju da se postigne dogovor između aktuelne vlasti, opozicije, stanovnika, raznih organizacija i investitora, čije su uzajamno nepoverenje i sukob interesa zadržavali razvoj ove oblasti. Tek ove godine privatizacija se uspešno privela kraju, i ukoliko se sve bude odvijalo po ambicioznim planovima, ovde bi trebalo da niknu uređene površine, kompleksi i sadržaji, koji će turističku ponudu Atine podići na novi nivo.

Atina, Eliniko, Mađioničar, Dečiji rođendan

Eliniko dečiji rođendan na otvorenom

Iako Eliniko, koji je takođe dobio svoju metro stanicu, nije uređen kao Paljo Faliro niti šarmantan kao Alimos, samim tim što je na obali ima svojih čari, i ima potencijal da postane atraktivna destinacija. Njegova marina je bivši olimpijski centar za jedrenje „Agios Kosmas”, koji je ugostio otvaranje jedriličarskih trka na letnjim olimpijskim igrama 2004.

Glifada (Γλυφάδα)

Atina, Glifada, Plaže, More

Plaža u Glifadi

Jedna od najbogatijih atinskih opština, Glifada je omiljena destinacija za sve koji žele da budu viđeni, kao i jedna od glavnih petlji bogatog noćnog života Atine. Takođe je magnetni pol koji privlači lokalne selebritije i viđene Atinjane. Omiljena aktivnost mondenskog sveta koji se okuplja u Glifadi je neobavezno ćaskanje uz kaficu, ali ne na obali uz pogled na pučinu, već u otmenim kafićima uz diskretno poziranje, sa pogledom na prolaznike i džipove.

Pogled na more iz gornje Glifade

Pogled na more iz gornjeg dela Glifade “Ano Glifada”

Po širokim, popločanim ulicama između modernih zgrada se mogu pronaći šik butici svih dizajnerskih kuća na glasu, brojni restorani, fast-fudovi, primamljive taverne i koketni lokali. Na obali Glifade, koja većim delom ima slobodan pristup, nalaze se neki od najpoznatijih letnjih klubova Atine, kafe-barovi i organizovane plaže. Ovo je mesto koje i danju i noću vrevi od živosti, i ako želite da osetite auru glamura i miris prestiža kao i uzbudljiv noćni život – dođite u Glifadu i nećete biti razočarani.

Upišite vaš e-mail u polje ispod, i dobijaćete korisne informacije o Atini, Grčkim ostrvima,  skrivenim plažama i preporukama za letovanje u Grčkoj:

Vula (Βούλα)

Atina, Vula, Plaže, Bič bar

Bič bar u Vuli

Kako se krećemo naviše Posejdonovim bulevarom, tako se uspinjemo i na lestvici materijalnog statusa. Dok je Glifada omiljena među onima koji žele da vide i da budu viđeni, u priobalnim naseljima koja slede – Vula i Vuljagmeni – smestile su se krupne zverke čije se rezidencije jedva naziru iza živih ograda i visokih borova. Tihe i široke ulice koje bujaju zelenilom, mirno okruženje, prijatna klima i blizina mora – čine Vulu jednim od najpoželjnijih predgrađa za život u Atini.

Vula, Atina, Idrusa, Plaže, More

Vula sa pogledom na ostrvce Idrusa

Za slikovitost se postaralo nenaseljeno stenovito ostrvce „Idrusa”, smešteno prekoputa plaža Vule na razadljini koju dobri plivači lako mogu preplivati, i uživati u privatnom raju. Na obali Vule ima slobodnih i organizovanih peščanih plaža sa kojih se vijori plava zastava, u kojima kupače dočekuju prozirne i plitke morske vode.

Vuljagmeni (Βουλιαγμένη)

Atina, Vuljagmeni, Plaža, More

Vuljagmeni, pogled sa Lemosa (Laimos Vouliagmenis)

Stigli smo do mesta na kome se linija obale elegantno izvija ka pučini, formirajući svojom nepravilnom putanjom malo poluostrvo puno čari. Na njemu su ušuškana dva zaliva koja račvaju poluostrvo na dva kraka, na kojima se mogu naći neke od najlepših plaža Atine. Celim predelom dominira gusta borova šuma, koja se tik uz more prostire po brežuljcima ovog magičnog okruženja, i po čijim obodima su smešteni superluks hoteli i zabašurene vile.

Atina, Vuljagmeni, Uvale, Plaže, More

Vuljagmeni skrivene uvale (Laimos Vouliagmenis)

U bistrom i svežem moru se možete okupati na nekoj od popularnih i uređenih plaža sa plavom zastavom, ili u nekoj od skrivenih uvala sa ostrvskim šmekom, u kojima se čuje samo prelamanje talasa i šum kotrljajućih kamenčića. Na šetalištu uz žalo se nalaze proslavljeni ali nenametljivi restorani koji serviraju vrhunske specijalitete mora, kao i kafe-bašte u kojima se sa užitkom pijucka savršeno ledeni fredo kapućino. A na klupicama okrenutim moru pod hladom četinara, uvek su dobrodošli usamljeni sanjari i zaljubljeni parovi.

Veličanstven završetak našeg obilaska pruža šetnja u predvečerje uz obalu većeg kraka „Velika kraba”, odakle se može uživati u poslednjim zracima zalazećeg sunca i razlivanju morske modrine u sutonu.

Atina, Grčka, Vuljagmeni

Vouliagmeni zalazak sunca, pogled sa Lemosa

Kao što svaka priča ima dve strane, isto tako i mesta koja smo posetili imaju svojih nedostataka. U ovom tekstu je prikazano sve ono što je lepo i sjajno na obali Atine, a izostavljeni su sivi kontrasti. Zaobišli smo slike nebrige koje svakako postoje; preskočili smo neuređene delove obalskog pojasa čiji prizori nemara ne zaslužuju da pomrače ničije prvo upoznavanje sa živopisnom atinskom linijom obale, za koju verujem da bi se – uz temeljnost, stručnu pažnju i dugoročno planiranje – mogla meriti sa proslavljenim rivijerama Mediterana.

A nastavak ove magične ture – sve do samog juga poluostrva Atike na čijoj se litici nalazi antički hram sa pogledom na dahooduzimajući zalazak sunca – ćemo preduzeti neki drugi put.

*
*      *

Pročitajte još priča na blgu o Grčkoj:
Najlepša grčka ostrva [subjektivna lista]
Neotkriveno grčko ostrvo Evia

Tekst Atinska rivijera je originalno objavljen na blogu Turizam i putovanja. Možete ga pogledati ovde.

Join the conversation! 3 Comments

 1. Bez slike na rolerima nije potpuno!

  Reply
  • O da, kako mi samo to nije palo na pamet… Ništa onda, moraćemo da rolamo na Suniu u nastavku priče 🙂

   Reply
 2. Prelepa Grčka, prelepa Atina. Volim sve u vezi Grčke!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Category

Preporuke za letovanje, Putovanja, Život u Grčkoj

Tags

, , , , , , , , , ,