Češće nego što mislimo i ređe nego što možemo, potreban nam je prekid. Potrebno nam je da zaustavimo kazaljku dnevne rutine i prebacimo se na neko drugo vreme. Potrebno nam je isključivanje od stvarnog života. Potrebno nam je letovanje.

Pauza od sadašnjosti, prošlosti, budućnosti, letovanje zaustavlja vreme. Blizina mora i dodir šljunka oživljavaju čula, smiruju naše opsesivno nezaustavljive mozgove, vraćaju nas sebi. Dopuštaju nam da jednostavno budemo.

U Mediteranskim nadahnućima, Pol Valeri je ispleo neponovljivo magičnu odu moru i suncu i nebu koja opija:

Plivaj, dakle! Zagnjuri glavu u taj val koji se valja prema tebi, s tobom se razbija i valja.

 

Ako sam se zaneo, to je zbog toga što je pogled na more u stvari pogled a mogućno… Ali, pogled a mogućno, ukoliko to već nije filosofija, jeste bez sumje klica filosofije, filosofija u svom nastajućem stanju.

 

Zapitajte se malo kako se rađa jedna filosofska misao. Što se mene tiče, ja i ne pokušavam da odgovorim, ali ako postavim to pitanje, moj duh me u istom trenutku prenosi na obalu nekog predivno obasjanog mora. Tu dolazi do objedinjenja svih vidljivih sastojaka, elemenata stanja duha u koje će se začeti najglavnija misao, najshvatljivije pitanje: svetlosti i prostranstva, dokolice i ritma, prozirnosti i dubine…

 

Pojam misliti1 (m na 1), nije više prisutan u pojmu misliti, a kad kažemo disanje, ne mislimo više na duh i dušu. Ta stvaranja apstrakcija koja nam istorija jezika lepo otrkiva nalaze se u našim ličnim iskustvima, a istim postupkom to nebo, to more, to sunce – ono što sam malopre nazvao čistim elementima dana – sugerisali su i nametnuli našim duhovima pojmove kao što su beskrajost, dubina, saznanje, svet, koji su uvek predmeti metafizike ili fizičke spekulacije, a čije poreklo ja vidim u prisutnosti jedne svetlosti, jedog prostranstva, jedne preobilne pokretljivosti, u stalnoj impresiji veličanstvenosti i nadmoći, a ponekad u uzvišenoj ćudljivosti, u sublimoj srdžbi u neredu sa elementima koji će se uvek završiti trijumfom i uskrsnućem svetlosti i mira.

IMG_2757

IMG_3271

IMG_2782

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Category

Preporuke za letovanje, Putovanja

Tags

, , ,