December 26, 2014

Novogodišnje rezolucije

Euforija novogodišnjih rezolucija drma planetu jače nego disko groznica osamdesetih. Uporedo sa prazničnim čestitkama u stihovima, na sve strane padaju velike odluke i svečana obećanja. Na sreću, pred vama je spas od čitanja novogodišnjih kliše-odluka homo sapijensa o manje ždranja i više zarađivanja. Vrcavi praznični duh pucketa ispod slojeva polikarbonata, celuloze i aluminijuma, gde su ponikli novi oblici savremene svesti. Pokorni predmeti za svakodnevnu upotrebu dižu glas, i po prvi put govore o svojim nedaćama, težnjama i željama. Saznajte šta planiraju i čemu se u Novoj godini nadaju jedan rokovnik, jedan smartfon, jedna tastatura i jedna knjiga.

Novogodišnja rezolucija jednog rokovnika

Novogodisnje-rezolucije-rokovnik

 • Tužiću Google kalendar i tražiću odštetu zbog istiskivanja sa tržišta rada i prevremenog slanja u penziju.
 • Zalupiću se preko prstiju idućem marketing menadžeru koji na sastanku izvadi onaj anoreksični ekran što izigrava i televizor i rokovnik, tzv. „ajpad”.
 • Lansiraću inovaciju koja će biti moćnija od svih ajklonova zajedno: dodaću osmi dan u nedelji, dvadeset peti sat u danu i trideset drugi dan u mesecu.

Novogodišnja rezolucija jednog smartfona

Novogodisnje-rezolucije-smartfon

 • Javiću konkurentskim rođacima da živim u zemlji obećanoj za našu vrstu, u kojoj niko nema ni posla ni para, ali smartfon imaju svi.
 • U idućoj verziji ću dobiti noge, pa ću moći da pobegnem od ameba koje me, uprkos mojim naprednim mogućnostima, koriste kao budilnik, ili za poručivanje pice i lajkovanje beba akrobata.
 • Postaću jednostavniji za korišćenje ne bi li me bar neko razumeo.

Novogodišnja rezolucija jedne tastature

Novogodisnje-rezolucije-tastatura

 • Naučiću da kucam kineski i neću više dopuštati svakom da me pipka.
 • Sledeći put kada neko lupi po meni iz besa jer mu se Windows zaglavio, poslaću „greškom” mejl njegovom šefu sa listom ulazaka na Fejsbuk u radno veme.
 • Oslobodiću se prašine i izbegavaću po svaku cenu kafu i pivo.

Novogodišnja rezolucija jedne knjige

Novogodisnje-rezolucije-Knjiga

 • Unosiću u sebe samo hartiju od nula zarez nešto milimetara, stanjiću obim struka, i biću pročitana bar jedanput.
 • Popeću se na listu bestselera, biću prevedena na trideset jezika i više neću morati da namigujem prolaznicima iz izloga da bi me bar neko kupio.
 • Neću biti pisana od strane slavnih ličnosti koje su slavne zbog toga što su slavne, ni biti naterana da se pretvorim u memoare petnaestogodišnje zvezde društvenih medija i prodajem u supermarketu.

Ostaje nam da vidimo da li će pod pritiskom zahtevne svakodnevice ove rezolucije biti ubrzo zaboravljene, ili će se predmeti ipak pokazati istrajnijim u sprovođenju odluka od njihovih gospodara. Ko zna, možda rokovnik na kraju zaista pobedi Google. Čuda počinju tamo gde logika prestaje. A pošto je logika u ovom društvu odavno ciknula, možda čuda više i nisu toliko loša opcija.

*
*      *

Ako želite da podržite borbu plastičnih, metalnih i papirnih robova za pravednijim društvom u kome su čuda moguća, šaljite dalje ovaj tekst i postanite njihov (a i moj) Deda Mraz.

Fotografije: Pixabay, Jeshoots, Unsplash

Još satiričnih priča:
Autsajderski vodič kroz Amsterdam
Korporativni vagabundi
Zabranjeno pušenje

Join the conversation! 2 Comments

 1. Danas je prvi dan te godine koju prizivaš. Koristim ga za lenčarenje (baš je lako) i za čitanje lepih tekstova, a takvih je ovde napretek. Prošetao sam po tvom blogu, podsetio se nekih tekstova, neke pročitao ponovo i tražio nit koja ih povezuje.
  Prijatno provedeno vreme. Predlažem i drugima da s tobom prošetaju do Amsterdama, do grčkih ostrva, da traže uspavani poriv za promene…
  Usput, tekstovi na sajtovima u rubrikama “O meni/nama” često su stereotipni, samohvalisavi, ali tvoje “O meni” je baš lepo sročeno i originalno, čitava jedna priča.
  Naravno, ove male pohvale nemaju nikakve veze sa današnjim, prvim danom 2015. godine. Srećno.

  Reply
  • Takođe uživam u dragocenom besposličarenju, zaboravila sam kako može biti slatko i kreativno 🙂 Možda će baš ove male pohvale započeti dobru energiju na blogu u Novoj godini i pomoći da u njoj uhvatim tu tajanstvenu nit. Srećno, radno i stvaralački u 2015.!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Category

Satira

Tags

, , , ,